IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

Novinky

Abyste mohli získat a rozvinout určité schopnosti, musíte do sebe přijmout energii. Bez praxe a poctivé práce nelze v duchovnosti dosáhnout úspěchu. Když se většinu času soustředíte na sebe a na meditaci, automaticky se rozvine víra, silná vůle a trpělivost. Když s otevřeným, čistým srdcem praktikujete, všechno k vám přijde.

Šrí Káléšvara

Guru Purnima 2016 v centru Beuerhof (Německo)

Energií nabité, duši vyživující dny na Beuerhofu prožité ve spojení s guruparampara a naší milovanou Božskou Matkou jsou za námi. Během nich jsme skrze Tatyannu obdrželi iniciaci do mahéšvari jógy - silného šakti procesu z rukopisu na palmových listech zvaného Paraméšvari jóga. V překrásné přírodě chráněné krajinné oblasti Eifel jsme prožili mnoho hodin v meditaci, zpívali jemné bhadžany u ohně pod širým nebem a užívali si naši vzájemnou blízkost. V hlavní den gurupurnimy jsme se pak skrze mahá abhišék a silnou ohňovou púdžu společně naladili na gurupurnimovou noc, během které měl každý možnost prohloubit své spojení s linií mistrů a vyslat do Stvoření nejhlubší přání své duše. Po celou dobu jsme se v srdcích cítili hluboce propojeni se Šrí Káléšvarovým studentským královstvím po celém světě.

S radostnou vděčností za cestu, kterou pro nás Šrí Káléšvara a Širdi Sáí Bábá připravili, i za společně prožitý čas plný hlubokých okamžiků a srdce otevírajících setkání a s laskavou vzpomínkou na našeho přítele Sankirtanačarju Gustava Vignéšvaru s vámi dnes energii gurupurnimových dní na Beuerhofu sdílíme ve formě živé nahrávky bhadžanů a kolekce fotografií.

Džej guru!

Džej Ma!

Bezplatně ke stažení

ŽIVÉ bhadžany v tradici Šrí Káléšvary
Nahráno v meditační kopuli a u ohně pod širým nebem během programu „Maheshwari Yoga Intensive” a oslavy gurupurnimy 2016 v centru Beuerhof v Německu.

Album ke stažení ZDE

© 2016, Kaleshwar e.V. - pouze pro soukromé nekomerční účely

Kolekce fotografií

Aniž byste si toho byli vědomi, můžete v sobě probudit určité nadpřirozené schopnosti. To je smysl veškeré džapy. To je ten důvod, proč ršiové, jogíni a maháršiové celé roky seděli pod stromy a meditovali. Vy však nemusíte trávit roky hledáním správných formulí. Máme to štěstí, že řada světců objevila velmi specifické formule, které nám zanechali. Tyto kanály stále existují a příroda nám drží tyto dveře otevřené.

Je třeba zveřejnit skutečné vědomosti. Tyto vědomosti nenáleží žádnému náboženství. Je to náboženství lásky a pravdy: satja, dharma, šánti, préma. V dávných časech neexistovalo žádné náboženství. Existovaly pouze principy čisté lásky. Božské vědomí. Tomu se musíte naučit, to je třeba praktikovat. Prastaré božské znalosti jsou zpět, a když je budete používat, získáte výsledky.

Šrí Káléšvara

Bhadžany v tradici Šrí Káléšvary

písně lásky k Božství

Než přijdu a zahájím program, nechávám lidi zpívat nějakou píseň, například Óm Nama Šivája. Během toho, co zpívají a naslouchají zpěvu, jejich mysl se naladí na určité vibrace a všechno se uklidní. Přináší to neuvěřitelné ulehčení. Když pak zvednete energii, dokážou tomu mnohem snadněji porozumět. Kdybych začal přímo, bez bhadžanů, všichni by k porozumění potřebovali neuvěřitelně mnoho energie. Je důležité, aby se večer všichni sešli a zpívali bhadžany.

Šrí Káléšvara

Bezplatně ke stažení

L I V E Kaleshwar Bhajans Nahráno v meditační kopuli a u ohně pod širým nebem během programu „Maheshwari Yoga Intensive” a oslavy gurupurnimy 2016 v centru Beuerhof v Německu.

Album ke stažení ZDE

© 2016, Kaleshwar e.V. - pouze pro soukromé nekomerční účely

Když posloucháte hudbu, vaše srdce se zcela uvolní. Otvírá se a vy pláčete. Cítíte se tak radostní, uvolnění a šťastní. Cítíte se tak lehce. Zasahujte to hrudája čakru. Dotýká se to srdce. Zapomínáte na vše. Doporučuji vám každý den minimálně hodinu poslouchat hudbu, kterou máte rádi. Existují různé typy hudby. Doporučuji velmi jemnou, melodickou a pokojnou hudbu.

Šrí Káléšvara

Proč milujeme bhadžany

Za Šrí Káléšvarova života tvořil zpěv bhadžanů pevnou součást života obyvatel ášramu. Ať už byl den jakkoli náročný, každý večer jsme se sešli u nohou Širdi Bábovy murti (sochy) a zpívali bhadžany. V našich myslích se pomalu usazoval klid, emoce a problémy se začaly rozpouštět v pocitu míru a radosti… Po hodině společného zpěvu písní lásky k Božství a závěrečném árati Bábovi se nám pak po návratu do našich pokojů spávalo obzvláště dobře!

Když zpíváte bhadžany, ze všeho nejdříve se velmi uklidní vaše mysl. Na energetické rovině zpíváte a zpíváte. Duše přesto stále ještě zůstává v ‘normálním stavu’, jako pevná skála. Ať přijde cokoli, je to v pořádku. Cokoli, co tam vaše mysl zpívá, písně nebo cokoli jiného, to je ještě normální úroveň. Když však jdete po zpěvu bhadžanů spát, vibrace (které jste skrze zpěv vytvořili) se bez vašeho povšimnutí postarají o to, že vybijete velké množství stresu a bolesti, které vaše duše držela. Bude to omyto.

Šrí Káléšvara

Dharmou našeho milovaného přítele, bratra a učitele Sankirtančarji Gustava Vignéšvary, který v prosinci minulého roku opustil své fyzické tělo, bylo zpřístupňovat zážitek Boží energie skrze hudbu - obzvláště pak skrze bhadžany. Díky jeho hlasu bylo uzdraveno mnoho srdcí a mnoho lidí se díky jeho hudbě doslova zamilovalo do Božství. V knize o bhadžanech ve Šrí Káléšvarově tradici, kterou na Svámiho přání napsal, popisuje požehnání ukryté ve zpěvu bhadžanů následujícím způsobem:

„V indické tradici zpívá bhadžany každý, kdo zpívat chce. Není třeba být vynikajícím pěvcem. Je to přirozený způsob, jak vyjádřit svou oddanost Bohu - ať už na malých či větších shromážděních. Šrí Káléšvara důležitost společného zpěvu bhadžanů neustále zdůrazňoval. Jednoho dne své studenty požádal, aby mu alespoň jednu hodinu denně udělali laskavost. Ta laskavost, o kterou žádal, byla, abychom se jako skupina sešli a zpívali bhadžany a po tuto hodinu jeden druhému vzájemně otevřeli svá srdce.

Když zpíváte bhadžany, můžete zažít čistou lásku. Bhadžany vás mohou učinit šťastným. Mohou vám pomoci vyjádřit svůj osobní vztah k Božství a sdílet, co je pro vás důležité. Dokážou ve vás otevřít prostor a dát výraz vašemu štěstí, radosti a vděčnosti. Když s otevřeným srdcem uctíváte Božství - s pocitem úcty, vděčnosti, pokory, přijetí, důvěry a radosti, pak zažíváte bhakti. Bhakti ve vás vždy vytváří štěstí. Bhakti podporuje nezištnost. Vytváří kolem vás ochranné kruhy a pozvedá energii vašeho těla, srdce a duše. Uklidňuje mysl. Bhakti je jako být zamilovaný do Božství. Sami sebe přistihujete, že neustále myslíte na tu formu Božství, se kterou se cítíte být nejvíce spojení. Chcete být celou dobu Božství nablízku, chcete s ním komunikovat a sdílet s ním všechno, co je pro vás důležité. Když toto spojení lásky a přitažlivosti není tak živé a silné jak jen může být, něco vám chybí. Čistá bhakti je stav blaženosti.

Zpěv prostoupený oddaností, praktikování bhadžanů, je nejsnadnější způsob, jak rozvinout bhakti. Když svou lásku k Bohu vyjádříme skrze zpěv, automaticky se otvírá srdce. Vyjádřit svou lásku zpěvem je velmi přirozené. Magnetismus Božství pracuje, aniž bychom si toho byli vědomí. To je hlavní důvod, proč bhadžany do našeho života přináší tolik štěstí.”

Co znamená slovo bhadžan?

Bhadžan (Sanskrt: भजन bhajana n.) znamená doslova “uctívání skrze hudbu a zpěv” - písně, zpěv a chválu nejrůznějších aspektů Boha. Jeden nebo více předzpěváků zazpívá vždy jeden řádek bhadžanu a všichni přítomní ho poté zopakují. Texty jsou často složeny toliko z Božích jmen. Zpěváci se tak soustředí na Boha a naplňují svá srdce láskou. “Bhadžan” je hindskou verzí sanskrtského slova “bhadžana”. Bhadžan pochází ze sanskrtského kořene भज, bhadž, „uctívat”.

Šrí Káléšvara vyučoval styl bhadžanů, který pojmenoval „Shiva Sai Mandir Music” - hudba, která pochází ze Šiva Sáí Mandiru v Penukondě v Indii. Šrí Káléšvara říkal: „Tento styl je jemný, melodický a tak snadný, že se na něj každý hned naladí. Každý je toho schopen. Každý to dokáže. Když jste naladění na takto jemnou hudbu, vaše myšlenky, vaše jednání, váš pohyb, váš životní styl - všechno - se stane jemným.”

Zpěv bhadžanů ve stylu „Shiva Sai Mandir Music” hluboce otvírá a léčí srdce - tuto zkušenost se Šrí Káléšvarovými bhadžany učinily již tisíce lidí. Jejich zpěv nebo poslech se pro řadu z nich stal podstatným obohacením jejich duchovního života i energetické práce s druhými. Srdečně vás tedy zveme k tomu, abyste si každý den zkusili zazpívat nebo poslechnout jeden nebo dva bhadžany. :-)

Buďte jedna velká rodina, společenství. To je způsob, jak žít život: sdílet ho s druhými, společně jíst, scházet se ke zpěvu bhadžanů, slavit svátky, dělat hómy a pořádat satsangy plné oddanosti. Páni! To je kvalita života. Život je krátký, učiňte ho sladkým. Utvářejte ho překrásným způsobem. To je život.

Šrí Káléšvara

Komentáře

Přidat komentář

Prosím, přihlaste se ke svému účtu, abyste mohl psát komentář. Pokud nemáte uživatelský účet, můžete si jej vytvořit.

Přihlášení Vytvořit účet