IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

Zážitky a zkušenosti studentů

BUĎTE MATKOU PRO SVĚT

Aktuálně z Bábovy prostřené tabule (jaro 2021)

Když byl loni na jaře vyhlášen první lockdown a my jsme museli zrušit všechny púdži a živé akce v Káléšvarově centru, neměli jsme tušení, co bude dál. Na jednu stranu jsme vnímali, že teď bude naše pomoc potřeba ještě víc než předtím - na druhou stranu se najednou výrazně ztenčil proud příjmů, ze kterých můžeme projekt financovat. Co s tím? Ale Bábá se opět projevil jako skvělý režisér!

Díky pomoci jiné organizace jsme se rychle propojili s Potravinovou bankou, a tak naše činnost získala ještě další rozměr, který nám působí obrovskou radost - Bábova tabule dál pomáhá asi 160 potřebným – přímo na ulici a v nízkoprahovém kontakním centru Vlhká – a také zachraňuje jídlo.

Každou sobotu a neděli vyrážíme na okružní jízdu po několika brněnských supermarketech a přebíráme potraviny, které jsou zcela v pořádku, ale přesto by byly vyhozeny. Do centra se pak vracíme s transporterem naloženým poklady - pečivem nejrůznějších druhů, zeleninou, ovocem, čokoládami, sladkostmi a trvanlivými potravinami, kterým již brzy projde záruční lhůta. To množství je často naprosto neuvěřitelné, ale po nedělním výdeji je prostě pryč - buď se v hrnci promění v polévku nebo je rozděleno mezi lidi bez domova, matky samoživitelky a další potřebné.

V sobotu 24. 4. 2021 jsme se také opětovně zúčastnili celostátní potravinové sbírky, během které dobrovolníci přímo v obchodech žádají nakupující o přispění jakoukoli trvanlivou potravinou nebo hygienickou potřebou pro lidi v nouzi. Letos jsme byli na prodejně celých 10 hodin a během té doby jsme vybrali 803 kg potravin a skoro 20 kg hygienických potřeb.

Dvě třetiny z toho budou v rámci Bábovy prostřené tabule postupně přeměněny v nedělní obědy pro lidi v nouzi. Dalších 300 kg těstovin, rýže, mouky, sladkostí a dětských hygienických potřeb jsme odvezli do Potravinové banky, odkud se dostanou k dalším organizacím, které se starají o nemocné a strádající všech věkových kategorií.

To, že jsme se mohli takto podělit, ještě víc zvětšilo naši radost z výsledků sbírky. A ta ještě víc vyrostla v okamžiku, kdy jsme během předávání do Potravinové banky mohli část sesbíraných věcí naložit přímo do auta jiné organizace, která si přijela pro zásoby a zrovna tyhle věci v jejich objednávce původně chyběly. Byla to skvělá okamžitá zpětná vazba!

Jsme šťastní, že můžeme být svědky toho, jak naše centrum prostě každý víkend nasaje obrovské množství hojnosti, a tu pak distribuuje dál a nám vrací proud radosti, tichého štěstí a energie. Jsme rádi, že můžeme být stále spolu a jsme neskonale vděční, že nás Svámi k tomu inspiroval. Cítíme se díky tomu tak bohatí a zároveň jsme neuvěřitelně zvědaví, jak bude tento příběh pokračovat. – Tým Bábovy prostřené tabule Brno

Přidáte se?

I když teď máme pro vaření docela slušné zásoby, stále nám zůstávají nemalé náklady spojené s přípravou a výdejem jídla (např. plyn, benzín, čerstvá zelenina, nájem centra atd.). Informace o tom, jak můžete projekt podpořit - finančně nebo aktivní účastí - naleznete ZDE.

Komentáře

Přidat komentář

Prosím, přihlaste se ke svému účtu, abyste mohl psát komentář. Pokud nemáte uživatelský účet, můžete si jej vytvořit.

Přihlášení Vytvořit účet