IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

Novinky

Namaskáram,

Krišna odhaluje Ardžunovi svou Višva svarůpa - své pravé Já.
Krišna odhaluje Ardžunovi svou Višva svarůpa - své pravé Já.

při příležitosti gurupurnimi bychom s Vámi rádi sdíleli audio nahrávku úryvku z Bhagavad Gíty, jednoho z nejdůležitějších děl indické mytologie. Obsahem Bhagavad Gíty neboli “Písně Vznešeného” je velmi poetické vyprávění vozataje Sandžaji, který králi Dhrtaráštrovi líčí rozhovor Krišny a Ardžuny probíhající před bitvou na Kurukšétram. Během této konverzace Krišna Ardžunovi odhaluje své Božské či kosmické Já.

Podle indické mytologie žijeme v tzv. Kalijuze - „temném, černém věku”, který začal po Krišnově smrti (3102 př. nl.). Traduje se, že Krišna přišel proto, aby lidstvu předal etické a filozofické učení, které je pro život v této juze potřebné. V kapitole IV, 7-8 pak Krišna slibuje, že se bude opakovaně inkarnovat:

„Ó synu Bharaty, kdykoli a kdekoli dojde ve světě k úpadku Dharmy (poctivosti, ctnosti) a převládne nespravedlnost a neřest, Já sám sestoupím na zemi. Budu se tisíceletí za tisíciletím inkarnovat, abych přinášel zbožnost, ničil zlé a znovu nastolil principy Dharmy.”

V Bhagavad Gítě je na Krišnu nahlíženo jako na všeprostupující kosmické Já, jako na vnitřní Božství - projev kosmického Já ve všem živém, a také jako na duchovního učitele.

Bhagavad Gíta obsahuje celkem 18 kapitol, jejichž logická struktura však není na první pohled zřejmá. Každá kapitola se zdá být sama o sobě úplnou. Dokonce i řada jednotlivých veršů může fungovat zcela samostatně. V konečném důledku zde však jde o mystické pochopení přesahující přímočarou logiku. Z tohoto úhlu pohledu stačí k pochopení smyslu celého textu pochopit hloubku a postatu jediného verše. Každá část v sobě do jisté míry zahrnuje celek.

Vybraný úryvek zde naleznete ve formě příručky ke čtení i jako audio nahrávku k poslechu. Nechte na sebe zapůsobit lásku, oddanost a pravdu, která v tomto díle nalezla své nadčasové vyjádření.

Přejeme Vám příjemné čtení či poslech a požehnanou gurupurnimu!

Se srdečnými pozdravy,
Váš organizační tým

„Cesta lásky”

Bhagavad Gíta - kapitola 12

Cesta lásky [PDF KE STAŽENÍ]
Cesta lásky [PDF KE STAŽENÍ]

Liquid error: internal

“Cesta lásky” - audio nahrávka
K POSLECHU ZDE
(pro stažení stiskněte během poslechu pravé tlačitko myši a pak zvolte možnost “Uložit jako”)

Čte: Hana Pavézková
Hudba: “Faith & Love” od Nada Bindu [STÁHNOUT] Použito s jejich laskavým svolením.

Komentáře

Přidat komentář

Prosím, přihlaste se ke svému účtu, abyste mohl psát komentář. Pokud nemáte uživatelský účet, můžete si jej vytvořit.

Přihlášení Vytvořit účet