IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

Novinky

V každém člověku je oheň, světlo. Podívejte se na něj. To je Ona. Je nekonečná. A vy jste součástí této nekonečnosti. Božská Matka je matkou všech duší ve vesmíru. Nenáleží žádnému náboženství. Mým nejhlubším přáním je poslat každého k Matce.

Šrí Káléšvara

V úterý 13. října začíná Navarátri, svátek Božské Matky - devět nocí, během kterých jsou uctívány různé ženské aspekty Božství. Navarátri je časem, kdy se můžeme z celého roku nejsilněji spojit s Božskou Matkou. Pokud se během následujících dní s láskou a vědomím obrátíme přímo k Ní, můžeme zažít nejvyšší požehnání. Ponořme se tedy v tomto mimořádném čase společně do Její energie a požádejme Ji o požehnání pro každého z nás.

Spojme se s Ní a využijme tento čas k odevzdání všech svých nejhlubších strachů a bloků. Posilněni Její láskou a transformováni skrze Její sílu, pak budeme připraveni zvládnout výzvy svého každodenního života!

Srdečně Vás zveme ke společné sádhaně, které se budeme věnovat až do Vidžájadasami (Dasary) ve čtvrtek 22. 10. 2015. Její popis a veškeré instrukce a doporučení, která jsme pro Vás připravili, naleznete níže.

V tomto, po mnoha stránkách krizovém, čase můžeme Božskou Matku společně žádat i o mír ve světě a o to, aby se v nás rozvinula Pravda a nejvyšší vědomí Jednoty.

Přejeme Vám krásné a intenzivní Navarátri a hluboké zážitky s Její energií.

Džej Má!

Doporučená sádhana

Během následujících devíti dní postupujte následovně:

  • Pro svou každodenní sádhanu si doma zařiďte pohodlné meditační místo, kde budete po celou dobu udržovat čistou energii. Pokud chcete, vytvořte si i malý oltář pro Božskou Matku. Umístěte zde například obrázky či sochy Jejích různých forem nebo jiné předměty, které Ji pro Vás reprezentují. Ozdobte svůj oltář čerstvými květinami, vonnými tyčinkami, svíčkami atd… Fantazii se meze nekladou.

  • Připravte si papír a tužku.

  • Pokud znáte jantru čakry lůna, nakreslete každý den tolik janter kolik můžete (minimálně jednu denně).

  • Každý den meditujte 30 minut s Šakti Gájatrí mantrou. Doporučený čas meditace je od 21:00. Pokud budeme tímto způsobem meditovat společně, naše energie se propojí a výrazně zesílí. Pokud to však pro vás není možné, můžete meditovat v jakoukoli jinou dobu, která lépe odpovídá vašemu programu. Nahrávku Šakti Gájatrí mantry naleznete ZDE.

  • Po meditaci zůstaňte nějakou dobu v tichu. Pozorně sledujte, jaké myšlenky a pocity se dostaví.

  • Pokud se začnou vynořovat strachy a bloky, zapiště si svůj hlavní strach na kousek papíru. Může se stát, že se každý den vynoří něco jiného a nebo se naopak bude dostavovat stále stejný strach.

Nejhorší věcí v duchovnosti je strach. Co nejhoršího se může stát? Co nejhoršího může Matka udělat? Strach, žít ve strachu - strach, strach, strach… Dokud si v sobě nesete strach, nemohu pro vás nic udělat. V duchovnosti potřebujete vnitřní mír a mocnou sílu vůle beze strachu. Kdo rozvine tyto dvě kvality, stane se silným léčitelem. Uspěje. Pokud jsou však vaše srdce, mysl a duše skutečně vystrašené, jak vás mohu připravit jakožto silné léčitele? To je pak plýtvání časem - vaším i mým. Důvod proč to říkám je: Nenechte se zbytečně vyrušovat. Čím se necháváte vyrušovat? Hluboce o tom uvažujte. Pak to vybijte. Jakmile to vybijete, zažijete velkou úlevu.

Šrí Káléšvara
  • Každý den, na úplný závěr meditace, spalte své jantry (pokud jste nějaké nakreslili) a papírek se zapsanými bloky a strachy v ohni. Požádejte Božskou Matku, aby vás těchto věcí zbavila a vy jste tak mohli učinit další krok ve svém duchovním vývoji.

  • Desátý den (22. 10.), který je dnem vítězství světla nad temnotou, můžete po devíti dnech pročišťování, na list papíru napsat své nejhlubší přání duše a předat jej společně s ten den nakreslenými jantrami ohni.

Český přepis: Óm ajm ajm ajm, klím, klím, klím, saum, saum, saum. Óm bhůr bhuva suvaha, ta savitur varénjam, bhargó dévašja dhímahi, dhijó-jó naha pračódaját.

O Navarátri

Pojem Navarátri znamená doslova devět nocí (Nava = devět, Ratrí = noc). Během této doby jsou uctívány a oslavovány různé ženské aspekty Božství. Devět dní Navarátri je z hlediska energie rozděleno do tří různých úseků, z nichž každý trvá tři dny. Během prvních tří dnů Božská Matka ve formě Durgy nejprve zničí negativitu - naše špatné návyky, negativní myšlenky a pocity. Poté nám jakožto Lakšmi požehná hojností a zasadí do nás semínka božských kvalit, které podpoří náš duchovní rozvoj. A nakonec přijde ve formě Sarasvati a požehná nám skutečným věděním a poznáním. Den po Navarátri je pak oslavován velký svátek zvaný Vidžájadasami nebo též Dasara, který je oslavou vítězství vědění nad nevědomostí a pravdy nad ignorancí.

Božská Matka se objevuje v různých podobách, nosí různé tváře a projevuje pokaždé jinou povahu a energii, kterou nám žehná a pozvedá nás. Ve své celistvosti je naprosto nepopsatelná: je zkrátka Velkou Matkou.

Více o Durze - 13.-15.10.2015

První tři noci jsou věnovány Durze - ničivému aspektu božského ženství. Durga bývá znázorňována s osmi rukama, přičemž v každé z nich nese jinou zbraň. Tyto zbraně jsou symbolem Její schopnosti zničit jakoukoli negativní sílu.

„V přírodě existuje osm siddhických sil. Těchto osm sil náleží Durze. Co znamená siddhis? Asta siddhis nejsou nic jiného, než Její léčivé schopnosti - osm zbraní, které dokáží zničit negativitu veškerého špatného jednání v tomto světě. Siddhi ve zkratce znamená: Nektar Božské Matky. Jakmile začneme uvažovat o nektaru Božské Matky, je třeba nejprve pochopit Její povahu. Ona je příroda. To, že je příroda, znamená, že je tvořitelka i ničitelka. Pocházíte z Ní. Existuje zákon, že každý člověk, každá duše, která praktikuje Její siddhické jógy, od Ní musí získat schopnosti. Naší skutečnou matkou je Božská Matka.” - Šrí Káléšvara

Více o Lakšmi 16.-18.10.2015

Lakšmi je Bohyní hojnosti. Její energie je jako energie matky, která své dítě zaopatřuje vším, co je třeba. Lakšmi sedí v lotosovém květu, v symbolu Šrí čakry - v posvátném obraze Stvoření. Sedí takříkajíc v jejím středu a může odtud dát cokoli. Může vytvořit vše, co potřebujeme. Dokáže plnit všechna přání - materiální i duchovní. Neustále dává, protože bezpodmínečně miluje - stejně jako matka, která miluje své dítě.

„Lakšmi, Božská Matka, sedí v lotosovém květu. V lotosovém květu je ukryta celá Šrí čakra. Tento lotosový květ není žádný vtip. Včelí královny určitého druhu včel bojují, dokud nevyjde ven nektar, aby s ním mohly tvořit. Musíte být králi, císaři a královnami - úspěšnými bytostmi na planetě. Zcela určitě toho dosáhnete. To, co víte, je kapka. To, co nevíte, je oceán. Včela vytváří nektar, med. Jak jej vytahuje z květů a ve svém úlu vytváří úžasný med? Ano, i vy to můžete dělat.” - Šrí Káléšvara

Více o Sarasvati - 19.-21.10.2015

Sarasvati ztělesňuje učení, moudrost, umění, hudbu a poezii.

Sarasvati do našeho života přináší osvícení a úspěch. Je konečnou moudrostí a strážkyní skutečného vědění. Je zdrojem vědění, které vede k mókše - osvobození od cyklu života a smrti. Knihy z palmových listů obsahující posvátné formule, které dokáží praktikující velmi silně pozvednout a posunout v jejich duchovním vývoji, byly sepsány indickými světci a mudrci před mnoha tisíci lety. Ti toto učení přijali mimo jiné i přímo od Božské Matky. I v životopisech známých světců jako byli například Rámakrišna Paramahamsa, Ježíš Kristus, Paramahamsa Jógánanda nebo Adi Šankaračarja nalezneme vyprávění o hlubokém spojení mezi jejich duší a Božskou Matkou.

„Matka přichází jako mocná Mahákáli, jako Kanaka Durga nebo Sarasvati nebo jako Lakšmi či Durga. Nezáleží na tom, v jaké formě se vám manifestuje. Doposud na planetě vytvářela neuvěřitelné duše, maharšie, saptaršie a skrze ně předávala úžasné informace. Samozřejmě, že knihy z palmových listů napsali s jejich pomocí.” - Šrí Káléšvara

Skutečné vědění nemůže být přednášeno, vyučováno nebo kázáno. Žádný systém víry, žádné dogma, žádné náboženství, nedokáže nahradit vlastní cestu za duchovním poznáním, vlastní duchovní praxi, která vede ke skutečnému vědění. Toto vědění je hlubokým osobním vnitřním prožitkem jednotlivce - milostným vztahem mezi ním a Božstvím.

„Z těchto tří je Sarasvati tou nejsilnější. Jakmile máte vědění ve svém životě, nikdo vám ho nemůže vzít. Sílu - Durgu - můžete ztratit. Blahobyt - Lakšmi - můžete ztratit. Ale vědění - Sarasvati - ztratit nemůžete.” - Šrí Káléšvara

Duchovní praxe vás pročišťuje a otevírá pro skutečné vědění, pro zážitek Reality, kterou není možno vyjádřit slovy. Pro skutečné vědění o Stvoření, o vás samotných. O tom odkud pocházíte, kam jdete a jaký je smysl vašeho života. Nástrojem této duchovní praxe jsou mantry a jantry z knih z palmových listů. Skrze duchovní cvičení poznáváte sami sebe a přetváříte svůj vlastní energetický systém. Stáváte se ztělesněním tohoto vědění a požehnáním pro ostatní.

„Stoprocentně nesouhlasím se všemi mistry a lidmi, kteří v tomto vesmíru říkají: ‘Prostě jen otevřete srdce, přijímejte lásku a můžete dělat všechno, co chcete.’ To je falešné učení. Abyste v sobě mohli realizovat určité schopnosti, musíte se pročistit, musíte nasát energii. Pak jste to dokázali. V tomto vesmíru neexistuje způsob, jak bez meditace dosáhnout silných energetických kanálů.” - Šrí Káléšvara

Vidžájadasami

Když se tento 9denní cyklus uzavře, nastane 22. 10. 2015 Vidžájadasami nebo též Dasara - vrcholný okamžik celého svátku. V tento den je oslavováno vítězství moudrosti nad nevědomostí, vítězství pravdy nad ignorancí. Tento den je také energetickým výročím Širdi Sáí Bábova odchodu do samádhi. Je to tedy zároveň den, kdy je obzvláště dobré silně myslet na Bábu a spojovat se s ním.

Více o Vidžájadasami…

Komentáře

Přidat komentář

Prosím, přihlaste se ke svému účtu, abyste mohl psát komentář. Pokud nemáte uživatelský účet, můžete si jej vytvořit.

Přihlášení Vytvořit účet