IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top

Novinky

“Meditujete ve světle. Světlo pak vstoupí do vás a vy se stanete jím.”

Šrí Káléšvara

Milí přátelé,

ve čtvrtek 23. října 2014 začalo Diválí neboli svátek světel. Diválí je jedním z nejradostnějších a nejmagičtějších svátků indického kalendáře. Začíná tímto mimořádným novoluním, kdy se měsíc začíná naplňovat novým světlem, aby zahnal temnotu noci.   Diválí symbolizuje vítězství světla nad temnotou. V indické mytologii je s ním spojena celá řada příběhů. Jeden z nich vypráví o tom, jak Ráma porazil krále démonů Ravanu, aby mohl bezpečně přivést domů svou unesenou manželku Sítu. Ráma, který je ztělesněním ctnosti, síly a lásky, porazil iluzi moci a chtivosti, která zahalovala Ravanovu mysl temnotou. Poté bylo Rámovo a Sítino rodné město konečně zase naplněno světlem a radostí. Obyvatelé města zažehli ve svých domech mnoho světel, čímž oslavovali nejen návrat svého krále, ale i návrat světla do lidských srdcí.

Oslava Diválí je spojena rovněž s ochranou a požehnáním Lakšmi - bohyně hojnosti, štěstí, krásy a materiálního i duchovního bohatství. Podle toho jak s Jejím požehnáním zacházíme a jak jej zažíváme, může se nám jevit jako velká iluze nebo jako drahocenný nektar, který proudí z našeho srdce, obohacuje náš život a skutečně nám žehná světlem hojnosti, láskou, harmonií, úspěchem, štěstím a krásou, které vycházejí z nás samotných.

STÁHNOUT ZDE
STÁHNOUT ZDE

Abychom se do tématu Diválí mohli v tomto čase, který je jako stvořený pro rozjímání, ponořit ještě o něco hlouběji, posíláme Vám článek „Diválí neboli světlo ve Vás” [STÁHNOUT ZDE], který byl sestaven ze Šrí Káléšvarových slov.

Diválí je oslavováno rovněž jako indický Nový rok - představuje tedy začátek nového roku. Během něj jsou večer zapalovány malé olejové lampičky a svíčky. Lidé je nechávají, jako symbol vítězství dobra nad zlem a světla nad temnotou, hořet celou noc. Mimo jiné tím do svých domácností zvou Mahá Lakšmi a ukazují Ji cestu k nim domů, aby jim mohla poskytnout své požehnání. Diválí 2014 končí 27. října.

Přejeme všem překrásný svátek světel!

Džej Má!

Komentáře

Přidat komentář

Prosím, přihlaste se ke svému účtu, abyste mohl psát komentář. Pokud nemáte uživatelský účet, můžete si jej vytvořit.

Přihlášení Vytvořit účet